PŘED SVÍTÁNÍM JE NEJVĚTŠÍ TMA

Ve světě byznysu se pohybuješ už mnoho let a rozdáváš lidem pozitivní energii a sama jsi vybudovala stabilní a fungující firmu. Z čeho pramení ta chuť pracovat, a kde naopak hrozí ztráta energie?
Vždycky mě zajímala motivace lidí a proč se některé věci dějí. Ten důvod, proč má člověk chuť začít věci vymýšlet a stavět firmu, usilovně pracovat, překonávat své limity i překážky. Jsou lidé, kteří podnikají, protože jim život přinesl příležitost, které se chopili. Je ovšem velké množství lidí, co budují velké věci, protože ve svém životě zažili něco hodně těžkého. Může to být zkušenost z dětství, z mládí nebo složitá situace v rodině, která je motivovala, aby se dostali někam jinam. Vždy, když jsem ve svém životě potkávala skutečně úspěšné lidi, cítila jsem, že na tom něco bude. Také já jsem chtěla překonat určitou nepřízeň osudu tím, že jsem budovala svůj vlastní svět. A po dlouhé době, když člověk má firmu například dvacet let, se může se dostat do situace, kdy si říká, kam a jak dál. Obvykle to nejtěžší přichází, když máte aktivit hodně a potřebujete se spolehnout na svůj tým. Přemýšlíte, jak nejlépe s týmem pracovat, protože firma s tak dlouhou tradicí má také dlouholeté zaměstnance, kteří mají k sobě až rodinný vztah. Na jednu stranu je to úžasné, ale může to být i kamenem úrazu. Vaši lidé, kteří vás znají dlouhou dobu, už vědí, jaké máte slabiny, a často mohou být v zajetí vlastních stereotypů. Na jednu stranu je zde loajalita, a na druhou stranu jistá rigidnost a hra na jistotu. Snad každý, kdo už má něco za sebou jak v životě, tak v podnikání, navíc alespoň jednou zažil zradu nebo útok člověka, který byl ve firmě na výsluní a patřil mezi jeho nejbližší. Ty největší potíže často přicházejí od lidí, kteří jsou vám nejblíž – ať už je to rodina, nebo jsou to blízcí spolupracovníci –, a ve chvílích, kdy je člověk nemocen nebo nějak omezen v možnosti držet otěže pevně v rukách a v tom, aby mohl vykonávat svou roli na sto procent. Ve chvílích, kdy se stává křehkým a zranitelným. Taková situace často prověří lidské kvality a může přinést společně s bolestí a komplikacemi také obrodu a nový směr, když zrovna přemýšlíte, jak dál. I o tom je druhý díl naší trilogie. O způsobu, jak i v těch nejtemnějších chvílích najít nějaké své vnitřní, duchovní místo, aby člověk mohl jít dál.

Máme za sebou další rok překvapivého společenského vývoje, překonáváme těžkosti, jsme stále flexibilnější a připravení na změnu. Slovo úspěch získává zcela nové významy. Co považuješ za úspěch letošního roku?
Úspěch letošního roku jsou přátelé, kteří mě překvapili svou upřímností a skutečným, ryzím přátelstvím, a také můj tým, který mě podržel v těžkých chvílích. Úspěchem se pro mě staly úplně jiné než byznysové věci. Pokud bych měla ale o úspěchu mluvit v rámci byznysu, tak máme za sebou spoustu dobré práce a spokojenost. Podařilo se nám uspět a po dlouhé době příprav jsme realizovali velkou zakázku u příležitosti předsednictví České republiky v Evropské unii a s tím spojenou sérii mnoha dalších akcí, což je obrovská zodpovědnost, rozsáhlá práce, která vyžaduje plné nasazení celého týmu. Dalším úspěchem, který se mě navíc dotýká velmi osobně, je projekt vytvoření krásné kolekce květinové kávy Eternal Flower Coffee Collection. Jedná se o kávu, která je zdravá a vedle toho, že chutná, může také pomáhat udržet si fyzickou i psychickou kondici. Tato kávová kolekce patří do mého osobního projektu Eternal by Helena. Po mnoha letech podnikání jsem potřebovala udělat něco pro sebe a vrátila jsem se ke kreativní tvorbě, tentokrát ne prostřednictvím hudby, což byla moje doména a původní umělecká oblast, ale skrze výtvarné umění. Vizuální vjemy a pocit harmonie u mne začaly hrát čím dál tím větší roli a kromě své tvorby abstraktních obrazů jsem se pustila také do umělecké renovace nábytku. To je oblast, která má pro mě osobně velký význam nejen z hlediska kreativního, ale také z pohledu udržitelnosti a krásného propojení minulosti se současností. Miluji architekturu, design i zajímavé nemovitosti. Tímto způsobem mohu vdechnout nový život nábytku, který navíc získá kvality originálu a stává se jedinečným solitérem v prostoru kanceláře nebodomova. Dalším úspěchem a obrovskou radostí je naše knižní trilogie, na které spolupracujeme s Kateřinou Černou. Tím největším úspěchem a radostí, za kterou cítím vděčnost, je spolupráce s mým týmem. Týmem schopným zastat mě i v takových situacích, ve kterých by to dříve nebylo vůbec možné. Také jsem si uvědomila, kolik úžasných klientů je okolo nás, kteří Podnikatelskou platformu Helas podporují a vzájemná spolupráce jim dává smysl. Jsou s námi a následují nás. Využívají naše produkty, rádi věnují čas i prostředky a věřím, že to není pouze díky osobním sympatiím.

Z tvých slov je cítit vděčnost, i když ne všechny dny byly zalité sluncem…
Je potřeba si vážit každého dne a věřit, že se věci vyvinou dobře a vše má nějaký svůj smysl. Osobně vidím smysl i v negativních zkušenostech, protože vždy se najdou lidé, kteří se nechovají korektně, nebo dokonce dokážou poškodit váš projekt, ale právě to nás učí. Dělá nás to odolnějšími, bystřejšími a přináší nám to pohled z jiné perspektivy.

Společně se členy Podnikatelské platformy Helas jsi absolvovala mnoho seminářů a školení na různá byznys témata. Změnil se za dobu tvého podnikání nějak tvůj přístup, podnikatelský styl a způsob vedení týmu?
Většina podnikatelek a podnikatelů často řeší v rámci různých školení klasickou situaci a to, že jim tým nestačí. Sami jsou příliš vepředu a jejich lidé za nimi jakoby vlají. To byl i můj případ. Mají takto loajální zaměstnance, ale ti přesto někdy tempo nejsou schopni udržet, a nakonec odcházejí. Já jsem přesně takovým typem tahouna a vizionáře s plnou hlavou nápadů a byla jsem vždy velmi výkonná. Až přišla osobní situace, která mě donutila změnit postoj i tempo.

Jak se ti daří vyrovnat se s životními výzvami?
Osobně mě vždy fascinovalo hermetické učení a hermetický bod. Bod, kde je klid a „ticho“. Ať se daří skvěle, člověk nejásá, ale udržuje se v jedné energetické rovině, s vyrovnanou energií bez výkyvů, jak se říká nahoru a dolů. To platí i pro chvíle, kdy se nedaří zůstat ve svém středu a nekývat se nahoru a dolů. Toto mi pomáhá překonávat těžkosti, a že jich za posledních pět let bylo hodně. Podrazy ze strany blízkých lidí v době těhotenství, protože kdy jindy je člověk zranitelný. Prošla jsem pak smrtelně unavená skleněnými dveřmi. V takové chvíli, kdy člověk z vyčerpání a přepracovanosti prostě nevidí a potom pracuje měsíce s otřesem mozku, jako by se nechumelilo, protože není zbytí. Řešení situace, kdy člověk kvůli pandemii přes noc de facto ztratí svoji firmu, kterou buduje přes dvacet let a vymýšlí obratem ruky smysluplné projekty, které lidem přinesou užitek a člověku možnost se přes to překlenout a v neposlední řadě nemoc dítěte, které vše ostatní posune do zcela jiné dimenze. To je okamžik, kdy se člověk stává z tradičního zrychleného podnikatele, který běží před svým týmem a jeho lidé často ani nechápou, kam běží, ale běží tam také, protože tak je dáno, a to až do situace, kdy se vše zpomalí. Lídr s lehkýma nohama se najednou stává robustním slonem, který vše pozoruje zezadu a z dálky. Moje energie se proměnila díky naznačeným životním zkušenostem a stala jsem se člověkem, který sice momentálně nemá tak rychlé tempo, ale zato má možnost potichu přemýšlet a vnímat věci a vytvářet pro svůj tým tu sílu zezadu. Sílu, která jim dává jistotu. Když totiž schopní a poctiví lidé dostanou ve firmě prostor, dokážou vytvářet neuvěřitelné věci. A pokud tým cítí tu jistotu a podporu, navíc vědí, že mají někoho v pozadí, kdo je podrží a je s nimi, tak to je úplně nejvíc. Je v tom určitá vnitřní síla a schopnost lídra odejít a poodstoupit, změnit svou pozici, a přitom zůstat ve své významné roli. Tomu říkám já velký úspěch. Uvědomit si, že je to možné. K žádnému úspěchu člověk totiž nedojde lehce. Ne že by musel na té cestě trpět, ale je potřeba si to odpracovat. Přitom se může stát, že zapomenete žít svůj vlastní život. Ta vize, kterou tvoříte a naplňujete, je tak velká a vzrušující, že se stanete sami sobě otrokem a až životní okolnosti vás většinou donutí změnit přístup, postoj i tempo a vytvořit prostor prodalší lidi. Krásné na tom je, že si uvědomíte, jak svým smýšlením můžete změnit celý vesmír.

Máš nějaké motto, které tě na tvé cestě vede?
Smysluplnost. To je motto mého života a práce. Aby věci nebyly jenom takové klišé a pozlátko. Přemýšlení a odstup. Naši předkové měli vždy ve všem pravdu. Nechat věci ustát, ráno je moudřejší večera, před svítáním je největší tma, to vše je pravda. Ve chvíli, kdy člověk začne chápat a vnímat moudrost předchozích generací, stává se součástí kolektivního vesmíru, zkušeností…

Smysluplnost a velkou radost jsi našla ve vlastní značce zdravých produktů. Jak máš v plánu tento koncept do budoucna rozvíjet?
Moje osobní značka Eternal by Helena není projekt, který by byl předem vymyšlený a zkalkulovaný s pevně daným byznys plánem, ale je to srdeční záležitost. Vznikla v době, kdy už jsme měli za sebou ten nejhorší šok z pandemie a byli jsme ve zcela nové situaci, která přinesla nové impulzy. V té době jsem potřebovala pozitivní podněty a určitou úlevu, kterou mi přinesla tvorba něčeho hmatatelného. Šla jsem za svým srdcem a svými pocity a za nenápadnými pobídkami, které okolo mne byly, a tak vznikla značka, která v sobě má kus kreativity a osobitosti. Jsem moc ráda, že se to lidem líbí a že naši klienti a přátelé využívají té pestré nabídky, ať už jsou to obrazy, nebo květinová kolekce čerstvě pražené mleté kávy, nebo mimořádné a unikátní šperky tvořené mistrem svého řemesla Alešem Berglem. Těší mě zároveň, že je to i forma podpory našich aktivit, a pokud firma s námi realizuje nějakou akci či setkání pro své zákazníky, tak velice často využívá těch krásných produktů jako formy dárků pro své klienty nebo zaměstnance. Často se naše produkty stávají i osobními dárky pro přátele a rodinu. A jak říkám, nebyl to plán dopředu daný, ale tak se to vyvinulo, a to mi potvrzuje, že děláme něco, co lidem dává smysla líbí se jim. A cítím neustálé vnitřní nutkání a touhu toto dál rozvíjet. Po těch pětadvaceti letech v byznysu cítím, že potřebuji svůj vnitřní osobitý prostor, jehož energie mi zase pomáhá tvořit ten velký celek Podnikatelské platformy Helas Budujeme hrdé Česko.

V dnešní době probíhá mnoho změn a majitelé firem stejně jako ty hledají své unikátní cesty. Co bys dnes přála českému byznysu a českým podnikatelům?
Byla bych ráda, aby naše Platforma dále sloužila podnikatelům jako místo úlevy. Jako přístav pro všechny, kteří jsou událostmi posledních let unavení a nemusejí mít vždy dobrou náladu a mohou si také po těch dvaceti či třiceti letech podnikání připadat, že jsou na tom hůř než na začátku. Je to velmi těžké období a více než kdy jindy dochází i ke generačním obměnám ve firmách. To, co bych ráda přála lidem v České republice, je síla, zdraví, nadhled a to, aby měli chuť nacházet cesty a dál tvořit i za takových okolností, jako jsou pandemie prodchnuté politikou, války prodchnuté politikou a boje různých zájmových skupin. Přála bych nám všem odvahu. Odvahu jít dál, odvahu najít v každém novém roce, co nepřináší vždy jen dobré zprávy, tu správnou cestu a sílu. Nezabalit to. Odvahu dělat to, co má pro lidi hodnotu, co jim přináší užitek a co jim dává smysl. A to může být každý rok něco jiného, takže jediná možnost je nezastavit se. Velmi často jsme totiž ve svých vizích v předstihu. Často se to stává i mně, že jsem rok nebo dva v předstihu před těmi událostmi. A k realizaci pak člověk potřebuje nejen odvahu, ale i dobré lidi okolo sebe, dobrý tým, podporu rodiny a zejména zdraví. A toto bych si přála, aby nikomu nechybělo.

Úryvek z knihy CO DOKÁŽE ÚSPĚCH knižní trilogie Svou vlastní cestou.